Wilt u uw bedrijf exploiteren, dan heeft u in de meeste gevallen een bedrijfspand nodig. Dit geldt zeker wanneer u medewerkers in dienst heeft, want in zo’n geval is een bedrijfspand echt gewenst. Voor uzelf dient u een afweging te maken tussen het kopen van een pand en het huren van een pand. Beide manieren hebben voor- en nadelen, welke hier op een rijtje zijn gezet voor u.

Voordelen van huren

Als eerste de mogelijkheid van een hal huren: het grootste voordeel hiervan is flexibiliteit. U kunt op tijdelijke basis ergens zitten. Wilt u groeien, dan is dat vaak mogelijk. Let er wel op dat huurcontracten vaak voor langere periodes worden afgesloten, dus als uw bedrijf in een turbulente fase zit, is dit wellicht niet de beste optie. Andere voordelen zijn dat de kosten die gemaakt worden met betrekking tot onderhoud niet voor u zijn. En u heeft een enorme vrijheid. Tegenwoordig staan overal panden te huur, dus is er altijd wat te vinden op een plek waar u uw bedrijf graag zou willen huisvesten.

Nadelen van huren zijn er ook. Het pand kan stijgen in waarde, maar u zult hiervan niet kunnen profiteren, omdat het pand niet van u is, maar van uw huurbaas. Huurvoorwaarden kunnen worden veranderd (denk aan: verhoging van de huurprijs). En tussentijdse opzegging van het huurcontract is niet altijd mogelijk.

Voordelen van kopen

Kiest u ervoor om niet te huren, maar een hal te kopen, dan zijn de onderhoudskosten wel voor uw rekening. Daarnaast kan het pand minder waard worden, waardoor u er uiteindelijk minder winst op maakt, of zelfs verlies op moet lijden. Mocht het pand echter in waarde stijgen (bijvoorbeeld door het aanbrengen van gevelbeplating), dan heeft dit wel positieve gevolgen voor u. De vrijheid om het bedrijfsgebouw te benutten zoals u dat wenst en de onbeperkte gebruiksdatum zijn dan weer twee willekeurige voordelen die komen kijken bij het huren van een pand.