Tijdens het uitzoeken van nieuwe kozijnen komt u altijd voor een materiaal keuze te staan. Deze keuze zal doorgaans tussen 2 type kozijnen zijn; houten kozijnen of kunststof kozijnen.

Voordelen houten kozijnen

Het klinkt een beetje bevooroordeeld, maar de voordelen van houten kozijnen zijn bijna eindeloos. Je kan ze repareren, je kan ze naar wens kleuren en ze gaan gemiddeld nog langer mee ook. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het onderhoud.

Nadelen houten kozijnen 

We lieten het zojuist al een beetje doorschemeren; houten kozijnen moeten onderhouden worden. Het is belangrijk dat het hout goed afgedekt is met verf.

Afhankelijk van de kwaliteit verf moeten houten kozijnen eens in de 4 à 5 jaar geverfd worden. Let wel op dat de kozijnen eens per jaar geïnspecteerd moeten worden en af en toe afgenomen moeten worden met lauw water. Dit laatste geeft het verf en hout de mogelijkheid om te ventileren.

Voordelen kunststof kozijnen

Het grootste voordeel van kunststof kozijnen is het onderhoud. Deze is vrijwel nihil! Kunststof kozijnen hoef je – in tegenstelling tot houten kozijnen – niet te verven en ook niet te controleren.

Naast het onderhoud gaan kozijnen van kunststof ook langer mee. Tijdens wetenschappelijke onderzoeken gingen kozijnen van dit materiaal soms wel 80 jaar mee. In de praktijk is dit doorgaans 40 jaar.

 

Nadelen kunststof kozijnen 

Het nadeel van kunststof kozijnen is het grote kwaliteitsverschil die een doorsnee koper niet kan onderscheiden. Doordat kunststof kozijnen duurder zijn dan houten kozijnen is een kunststof kozijn met dezelfde prijs en looks als een houten een enorme valkuil. Kopers focussen zich dan enkel op de kostenbesparing op onderhoud zonder stil te staan bij de echte voordelen zoals isolatie en levensduur.

Conclusie

Kozijnen gaan tientallen jaren mee. Kunststof kozijnen met houten looks lijken daardoor aantrekkelijke opties, maar schijn bedriegt.”