Voor een fanatiek hardloper als ikzelf is een goed horloge een onmisbaar accessoire. Zeker als ik in mijn eentje een ronde loop, is het rennen een strijd tegen de klok. Met simpele horloges kun je al een extra element toevoegen aan dergelijke trainingen. Zo kun je proberen om een kort rondje meerdere keren achter elkaar te lopen en telkens een stuk sneller te gaan. Met een horloge met stopwatchfunctie kun je de verschillen goed bijhouden. Ook zijn horloges handig als je vaste trainingsroutes hebt. Dan kun je steeds bijhouden hoe lang je erover doet. Ik heb schriften vol staan met mijn prestaties. Het is een enorme stimulans om daar doorheen te bladeren en de progressie te bekijken. Zonder horloge had de vooruitgang vooral gevoelsmatig gebleven. Dat is toch minder tastbaar.

Tegenwoordig zijn er allerlei horloges speciaal voor sporters ontwikkeld. Met een GPS-systeem wordt er bijgehouden hoe ver je loopt, waardoor je ook een gemiddelde snelheid kunt aflezen. Bovendien kun je de data uploaden op je computer en op een kaartje zien waar je precies geweest bent. Sinds een jaar heb ik ook zo’n horloge. Dat heeft nogal wat positieve veranderingen teweeg gebracht voor de manier waarop ik train. Vroeg deed ik vaak dezelfde rondes, omdat ik nu eenmaal wist hoe lang die waren. Nu de horloges gewoon aangeven wat de lengte van het parkoers is geweest, kan ik veel meer variëren. Er zijn een hoop paden en gebieden die ik al joggend heb verkend. Dat maakt het ook leuk om te joggen: je komt nog eens ergens en ziet ook wat anders dan normaal.

Mijn trainer waarschuwt wel voor een te blind vertrouwen in zo’n horloge. Hij heeft me uitgelegd dat de GPS functie niet 100% nauwkeurig is. Dus zijn de afstanden die de horloges weergeven niet altijd correct. In grote lijnen klopt het wel, maar na afloop van een wedstrijdje is er altijd een duidelijke afwijking tussen de afstanden die de verschillende horloges hebben gemeten. Zo klaagde bij een loopje iemand dat het wedstrijdparkoers driehonderd meter te lang was, terwijl een ander op zijn horloge zag dat hij korter had gelopen dan de bedoeling was. Zelf houd ik er niet zo veel aan vast. Ik was, voor ik dit horloge had, gewend te vertrouwen op de organisatie. Als zij het over tien kilometer hadden, dan ging ik ervan uit dat dit klopte. Door deze horloges wordt daar vaker aan getwijfeld.