Niets is zo handig als een horloge. Dat is mijn mening en daar blijf ik bij. Ik weet dat een hoop mensen geen horloges meer hebben, omdat ze de tijd gewoon van hun mobieltje af kunnen lezen. Dat zal best zo zijn, maar ik vind het nog altijd prettig om een horloge te dragen. Bovendien kun je daar meer mee dan alleen de tijd aflezen. Zo heb ik een alarmfunctie die ik regelmatig gebruik. En dan zul je misschien zeggen: dat kan ook met een telefoon. Maar daar komt zoveel geluid vandaan. Het typische gebliep van horloges werkt wat mij betreft toch een stuk beter. Dan weet ik direct wat er aan de hand is: het alarm van mijn horloge gaat af. En meteen weet ik ook weer waarom ik dat gezet heb. Het is net als de ouderwetse knoop in je zakdoek. Het ideale geheugensteuntje. De alarmfunctie van een gsm verwar ik al snel met de ringtone.

Van mij mag iedereen het zelf weten, hoor. Dan draag je toch geen horloges. Bij mij bestaat er geen twijfel over dat een goed horloge altijd genoeg mensen blijft aanspreken. Ze zullen niet snel van de markt verdwijnen. En bovendien heb ik al vijf jaar hetzelfde horloge. Anders dan bij mobiele telefoons is het niet zo dat je na twee maanden al een nieuw model moet hebben om erbij te horen. Horloges zijn wars van dergelijke onzinnige trends. Je draagt ze zo lang ze in staat zijn om nauwkeurig de tijd weer te geven. Pas daarna denk je na over de vervanging.

Nog een voordeel van horloges is dat ze minder snel stuk gaan. Zeker die moderne smartphones kun je maar twee keer laten vallen. De eerste keer zit er een deuk in, de tweede maal barst het scherm. En omdat er, anders dan bij horloges, geen knopjes meer aan de zijkant zitten kun je er dan niks meer mee. Want je hebt geen touchscreen meer. Jammer dan, had je nu maar een horloge om je pols. Al weet je zo ook wel hoe laat het is: tijd om een nieuw mobieltje te kopen. Of kies je toch maar voor een horloge. Dan heb je ten minste nog iets waarvan je weet dat je over een jaar hetzelfde exemplaar nog prima kunt gebruiken. Als ik me aan een voorspelling mag wagen, dan zou ik zeggen dat de horloges binnenkort een comeback gaan maken.