Een horecamakelaar; ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik kon me er natuurlijk wel iets bij voorstellen, maar wat het precies is heb ik voor de zekerheid maar even opgezocht op internet. En inderdaad, een horeca makelaar is iemand die objecten verkoopt die te maken hebben met de horeca. Makelaar zijn is dus een divers beroep; niet alleen houd je je bezig met de verkoop van huizen en panden, maar dus blijkbaar ook met bijvoorbeeld restaurants, eetcafés, snackbars, gewone cafés et cetera. Het beroep is daardoor ineens een stuk veelzijdiger vind ik: je kunt je dus specifiek toespitsen op de verkoop van woonhuizen, maar ook op zaken die te maken hebben met de horeca. Makelaar zijn heeft dus meerdere mogelijkheden dan ik dacht. Het is ook eigenlijk niet zo gek dat ik in eerste instantie niet meteen bekend was met het begrip horeca makelaar. Hoe vaak zie je immers een reclameslogan zoals deze: “Werkzaam in de horeca? Makelaar nodig? Bel ons vandaag nog!” Dat zie je natuurlijk niet elke dag.

Niet dat ik zelf een horecamakelaar zou willen zijn. Nee, dat is eigenlijk helemaal niets voor mij. Als horecamakelaar kom je natuurlijk veel in aanraking met cafés en snackbars. Eerlijk gezegd zit ik daar zelf liever als klant dan dat ik in die gelegenheden kom als horecamakelaar. In restaurants kom ik altijd heel graag en dan vooral de exotische soorten, zoals Griekse, Argentijnse of zelfs Ethiopische restaurants. In die laatste kregen we niet eens bestek: we moesten met een stukje brood het eten van een grote schaal pakken. Erg bijzonder. Kortom, ik verblijf dus liever zelf in een van de vele horecagelegenheden, dan dat ik er rondloop als horecamakelaar. Wel zie ik een voordeel in de horeca: makelaar zijn lijkt mij eerlijk gezegd nogal saai. Maar horecamakelaar zijn lijkt me wel een stuk uitdagender en boeiender. Je hebt met een heel andere omgeving en met heel andere klanten te maken. Dat maakt het ineens heel anders dan wanneer je niet werkt in de horeca. Makelaar zijn betekent je dan vooral met huizen bezighouden.

Kortom, het lijkt het ideale beroep te zijn voor wie graag op een heel andere manier werkzaam wil zijn in de horeca. Makelaar is in dat geval misschien wel een uitkomst. Het is absoluut geen geschikt beroep voor mij, maar ik kan me zomaar voorstellen dat er mensen zijn die er wél heel enthousiast van worden.