Dus u bent ontslagen en vraagt zich af hoeveel ontslagvergoeding ze uitkeren? De eerste vraag die daar bij hoor is of u wel recht hebt op ontslagvergoeding. Niet iedereen kan hier namelijk aanspraak op maken. U hebt recht op ontslagvergoeding bij gedwongen ontslag buiten uw schuld om. Dit wordt ook wel een afkoopsom of een gouden handdruk genoemd. Komt u niet in aanmerking, dan kunt u beter direct een uitkering aanvragen.

De hoogte van de ontslagvergoeding wordt bepaald door een aantal factoren. Zo is het van belang om te weten hoelang u bij uw vorige werkgever in dienst hebt gezeten, wat uw leeftijd is, wat uw bruto jaarinkomen is en de rede van het ontslag. Al deze zaken bepalen de uiteindelijke vergoeding.

Indien u, samen met uw werkgever, niet tot overeenkomst kan komen wat betreft de hoogte van de afkoopsom dan kunt u zich tot de kantonrechter wenden. Deze zal op basis van de eerder vernoemde punten een realistisch voorstel en uitspraak doen.

Wanneer u de ontslagvergoeding ontvangen heeft kunt u drie dingen doen. Als eerste is het niets doen en de gehele som in één keer ontvangen. Het nadeel hiervan is dat u behoorlijk wat belasting over dit bedrag betaald (zelfs tot 52%). De tweede mogelijkheid is om de vergoeding bij een verzekeringsmaatschappij te stallen en deze maandelijks laat uitkeren of u stelt de uitkeringen nog uit. Het uitstellen kan voordeliger zijn wanneer u het geld niet direct nodig heeft. De laatste mogelijkheid is om een Stamrecht BV op te richten.