De inrichting van een woning heeft invloed op het ontstaan van vochtplekken. Denk hierbij maar aan vocht achter en onder de meubels of kasten. Daar is het relatief kouder dan op andere plekken in een woning of kamer.

Als je in een oud huis woont met een slechte isolatie is het bijvoorbeeld niet echt raadzaam om je meubilair tegen de buitenmuur te plaatsen. Dit kan alleen maar leiden tot onnodige vochtophoping en bijkomende vocht problemen.

Oude woningen hebben vaker last van vochtproblemen

Vaak wordt er aangegeven dat men een woning goed moet ventileren. Op zich is dat ook wel goed, maar het blijkt dat de gebruikte wijze van ventilatie over het algemeen niet de oorzaak van het probleem weet aan te pakken. De oorzaak ligt voor een groot deel bij het foutief bouwen van een woning.

Zoals aangegeven gaat het daarom hoofdzakelijk om oudere woningen, waar men niet goed heeft nagedacht over vochtproblematiek. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed kijkt en weet of je woning wel goed is geïsoleerd. Nieuwere woningen hebben hier dus vaak minder last van.

Zoek raad bij een expert

Hoe weet je nu of jouw woning bouwtechnische mankementen heeft? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Laat een expert naar je woning kijken en binnen korte tijd zal je weten wat de beste oplossing is van de vochtproblemen in jouw huis. Je moet bij ernstige vochtproblemen waarschijnlijk wel rekening houden met een flinke investering, zeker wanneer er sprake is van het injecteren van de muren.

Muren injecteren: een vaak geziene oplossing bij vochtbestrijding

Vochtproblemen verdoezelen (niet aangeraden)

Wil je een niet al te grote investering doen om de vochtproblemen bij je in huis op te lossen, dan zijn er slechts een paar opties. Je kan proberen om de luchtvochtigheid in huis terug te dringen, maar je kan ook proberen om de problemen te camoufleren.

Dat kan je doen met waterafstotende verf. Een likje verf eens in de zes maanden kan voldoende zijn. Op deze manier kan je het probleem verdoezelen, maar blijf je natuurlijk wel vasthouden aan het vochtprobleem. Op lange termijn is het dus vaak interessanter om toch aan vochtbestrijding te doen.