Er wordt geregeld aangeven dat isolatie onder meer voor vochtproblemen kan zorgen. Dit komt aangezien de buitenwanden van woningen best moeten kunnen ademen. Diverse experts zijn het niet eens met deze stelling.

 

Ventilatie is belangrijker
In feite is het zo dat buitenwanden van woningen niet pers se hoeven te kunnen ademen. De hoeveelheid vocht die door wanden wordt afgevoerd is meestal niet meer dan een paar procent van de totale hoeveelheid. De rest (en dat is circa 98 procent) wordt door ventilatie naar buiten afgevoerd. Het al dan niet kunnen ademen van constructies heeft dan ook nauwelijks invloed op de vochtigheid van de binnen lucht.

Wat in ieder geval wel duidelijk is bij veel mensen, is dat de vochtigheidsgraad in woningen voor een groot deel wordt bepaald door de ventilatie. Uiteraard speelt de vochtigheidsgraad van de buitenlucht ook een grote rol. Op een benauwde zomerdag zal het ook in huis een stuk vochtiger zijn.

 

Koude plaatsen zijn een doelwit voor vochtproblemen
Door isolatie en vermindering van ventilatie kan op gevoelige koudere plaatsen condensatie ontstaan. Dit is bijvoorbeeld in hoeken, achter gordijnen, muren boven ramen en muren achter kasten. In zo’n geval is het handig als je gebruik maakt van ventilatieroosters die je aantreft in veel ramen. Zo kun je het probleem van vochtige muren snel verhelpen. Bij langdurige blootstelling van condensatie, moet je ook de vochtproblemen verhelpen.

 

Ventilatie

 

Ventilatie vs luchten
Verlies van warmte door ventilatie is een gegeven waar je mee moet leven. Het is misschien kostbaar, maar je voorkomt wel dat er vochtproblemen ontstaan. Overigens is ventilatie anders dan luchten. Het luchten van een kamer gebeurt korte tijd door een raam open te zetten en om zo frisse lucht door te laten in de kamer.

Ventilatie is een proces voor langere tijd, waarbij men spreekt van twee openingen in de vorm van bijvoorbeeld roosters. Je moet in ieder geval altijd proberen te ventileren in ruimten waar mensen aanwezig zijn. Denk aan de woonkamer. Meestal wordt er altijd gelucht in de slaapkamer. Er zijn ook verschillende ventilatiesystemen op de markt.