Ik ga nog een tekst schrijven over rauwe cacao en cacaopoeder. Ik weet zelf wel wat het verschil is tussen deze beide dingen, maar ik denk niet dat er veel andere mensen zijn dit hier ook weet van hebben. Het zit in feite zo: cacaopoeder kan verhit zijn, en dan is het geen rauwe cacao. En als de cacaobonen rauw verwerkt zijn, dan is er sprake van rauwe cacao. Dit is goed om te weten voor als je een brownie wil maken die rauw is. Een vrouw bij het voedselcollectief had dit eens gedaan. Zij kwam aanzetten met een heel gezonde zelfgemaakte brownie van allerlei soorten superfoods. Het cacaopoeder was dus geen rauwe cacao, en daarom waren de brownies die ze gemaakt had niet helemaal rauw. Zij vond dat zelf niet erg, en ik ook niet. De andere gasten die ervan hadden geproefd vonden dit ook geen probleem. Ik zou eigenlijk niet eens weten of het verschil wel te proeven is. Maar goed, dat doe er voor nu ook niet toe. Het gaat erom dat deze vrouw die de lekkernij gemaakt had van cacaopoeder zelf helemaal fan is van de raw food-beweging. Zij eet het liefst zo min mogelijk dingen die gebakken, gekookt of op een andere manier verhit zijn. Zij is bang voor de verkeerde stoffen die dan kunnen vrijkomen. Ik vind dat er wat in zit, maar ik houd zelf te veel van gebakken groentes en ovenschotels, dat ik niet zo snel over zou gaan op een raw food-dieet.

Ik ben mij ervan bewust dat het verstandig is voor je gezondheid om met grote regelmaat rauwe cacao te eten. Ik doe die echt te weinig. Dat komt omdat ik de chocoladereep die in het Voko te koop is en van rauwe cacao gemaakt is, veel te duur vind. Ik betaal maar liefst 2,57 voor een reep. En daar kan ik dan vier blokjes van nemen. Soms koop ik dit product wel, omdat ik het heel lekker vind en omdat ik weet dat het heel gezond is. Daar kan geen groente tegenop! Het is ook cacaopoeder van hele goed geteelde cacaobonen. En bovendien steun ik met mijn koop de cacaoboeren in Peru of een ander Zuid-Amerikaans land. Dit product is zo verantwoord omdat het cacaopoeder is gemaakt van bonen die niet heet zijn geweest om tot poeder vermalen te worden. En dat is het grote gezondheidsvoordeel ervan.