Indien je antique clocks heb dan wil je die wel zo lang mogelijk houden. Ook een klok moet onderhouden worden want alles wat draait en beweegt heeft het onderhoud nodig, dus ook een klok! Er zit geen controlelampje op een klok dat aangeeft wanneer die onderhoud nodig heeft, dus moet je dat zelf doen. Hiervoor geldt om slijtage te voorkomen is het verstandig om minstens om de vijf of acht jaar het raderwerk te laten bekijken om te zien of de smering nog in de orde is. Eventuele risicopunten kunnen dan snel behandeld worden.

Oorzaken slijtage

Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van slijtage voor een klok? Stof en oude olie zijn de grootste veroorzakers van slijtage. Een klok zal eerst ongelijklopen of het slagwerk wordt enorm traaf. Voordat je een klok zelf gaat spuiten moet je beseffen dat het smeerolie moet zijn dat geschikt is voor klokken. Klokkenolie is zo dik als stroop en enorm glad. Er zijn zelfs vier verschillende soorten olie voor de verschillende wrijvingspunten. Er zijn zelfs punten die niet gesmeerd mogen worden.

Ben je verzamelaar van french clocks? Ook die hebben onderhoud nodig! Laat daarom je klok tijdig nakijken. Hetzelfde geldt natuurlijk als je geen verzamelaar bent, maar wel een antieke klok bezit.