Doordat de auto tegenwoordig echt een dagelijks vervoersmiddel is geworden is zuiniger rijden essentieel geworden. Wanneer we dit niet beter gaan doen zal het milieu steeds vuiler raken. Er zijn al verschillende auto’s die van zichzelf al veel zuiniger rijden. Met het nieuwe rijden rijdt men bewuster met het hoofd en bewuster met de rechtervoet. Het is zo dat door de huidige technische kwaliteiten van de automotoren je vaak met minder toeren dezelfde prestaties van de auto kunt verwachten.

Maar wat houdt dit precies in?

–          Je kunt sneller schakelen bij lagere toeren

–          Bij het afremmen kan er bespaard worden door niet terug te schakelen, maar de auto uit te laten rollen.

–          Je kijkt vooruit. Hierdoor kun je goed en situatie overzien en sneller reageren.

–          Het gebruik van cruisecontrol

De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat hoe meer verkeersinzicht iemand heeft, hoe zuiniger hij kan rijden.

Zuiniger, maar wel trager?

Men denkt dat door zuinig te rijden je ook veel trager rijdt. Dit is beslist niet zo. Uit verschillende testen is gebleken dat een rit met het nieuwe rijden, niet of nauwelijks langer duurt dan ene rit waarbij het gaspedaal diep ingetrapt wordt. Er is gebleken dat er vaak maar een paar minuten winst wordt behaald door het gaspedaal vlot in te trappen. De besparing van brandstof en een veel relaxtere rit maken dat meer dan goed.

Moeten leerlingen van rijscholen het nieuwe rijden ook al leren?

Het is natuurlijk slim om zo snel mogelijk het nieuwe rijden bij te brengen zodat het eigenlijk een dagelijkse routine wordt. Daarnaast zijn de praktische punten vrij  makkelijk onder de knie te krijgen zoals de manier van schakelen en het letten op overbodig belast. Toch is voor het anticiperen en vooruit kijken wel een bepaalde ervaring nodig die je leert door veel te rijden.

Bekijk voor meer informatie onze website.