Vaak worden de symptomen van een burn out door doktoren niet serieus genomen. Een burn out wordt vaak in verwarring gebracht met overspannenheid of een depressie. Ze hebben dan wel ongeveer dezelfde symptomen maar de burn out symptomen dienen een andere behandelmethode te krijgen. Artsen twijfelen vaak aan de symptomen van een burn out omdat ze of geen kennis hebben genomen van deze literatuur en omdat artsen vaak alleen fysieke zaken geloven die zij zelf kunnen zien en niet de gevoelens van klanten en of het gedrag van klanten buiten de spreekkamer. Mede daarom is het interessant om het verschil tussen burn out symptomen en andere symptomen te onderscheiden.

De symptomen van een depressie zijn heel anders dan de symptomen van een burn out. Bij een depressie heeft iemand last van een stemmingsstoornis. Dit is bij een burn out een energiestoornis. Daarnaast komt een depressie op alle gebieden voor, terwijl het bij een burn out op het gebied plaats vind waar vermoeiende menselijke interactie plaats vindt. Meestal het werk dus. Dit wordt meestal herkent door suïcidale gedachten. Iemand die last heeft van burn out symptomen kan juist wel heel blij worden van andere dingen in het leven. Deze persoon is niet overal negatief over.

Stress wordt gekenmerkt door een gevoel van spanning. Wanneer die spanning kort is, is het stress met een bepaalde aanleiding. Stress dat langer duurt kan leiden tot een burn out. De symptomen van stress zijn in tegenstelling tot symptomen van een burn out tijdelijk. Daarnaast hebben mensen met stress een verhoogd energieniveau in tegenstelling tot mensen met burn out symptomen. Ook hebben ze een verhoogde alertheid.

Bent u er nog steeds zeker van dat u met een burn out te maken heeft? Blijf niet wachten tot het naar uw idee over is maar leg uw probleem bij uw dokter neer!