De laatste tijd lezen we steeds vaker negatieve berichten over goud. Kloppen deze berichten? Is goud echt bezig aan een neerwaartse daling? Is het nog de moeite om fysiek goud aan te kopen als belegging?

Goudkoers bereikt hoogste waarde in 20 jaar tijd
Het is een feit dat de goudkoers eind 2012 op een historisch hoogtepunt stond in de afgelopen 20 jaar. Men telde tot 45 euro per gram goud neer (wat uitkomt op 45 000 euro per kilogram).

Kort daarna begon de koers te dalen, en we zitten nu reeds meer dan een jaar lang in deze dalende fase. Wanneer de economie slecht draait, zal goud in waarde stijgen. Dit alles zien we duidelijk terug in de onderstaande grafiek.

De vraag die we ons kunnen stellen: is de goudkoers ondertussen voldoende gedaald om terug een opgaande beweging te maken? Doet onze economie het dan zo goed? Tot slot zitten we nog steeds in een crisis, en lijkt de grafiek het tegenovergestelde te beweren.

goudkoers

 

Grafieken technisch bekeken

Wie puur afgaat op technische analyse, ziet direct dat het niet de moeite is om goud te kopen. Meer nog: er kan hierbij een verdere daling verwacht worden. Denk eraan: technische analyse is een hulpmiddel, maar zeker geen bron van voorspellingen. Er zijn teveel indicatoren binnen onze economie die de goudprijs onverwacht omhoog duwen of omlaag trekken.

Goud blijft goud…
De goudprijs ontstaat uit vraag en aanbod, net zoals ieder ander financieel investeringselement. Wie vandaag goud koopt, heeft binnen 30 jaar nog steeds datzelfde stukje goud. Het is dus zeer moeilijk om een goede inschatting te maken of goud vandaag een goede belegging is. De meeste analisten beweren nog steeds van wel.
Het enorme voordeel van goud, is dat het niet onderhevig is aan de inflatie en dergelijke. Terwijl spaargeld ieder jaar in waarde daalt, zal je ‘goudklomp’ fysisch hetzelfde blijven. Alleen de markt zal op lange termijn bepalen tegen welke prijs. Nu goud kopen? Alleen de toekomst weet het…