Nederlanders houden erg van fietsen. Veel Nederlanders fietsen ook in de winter, zelfs wanneer het glad is op de weg. Helaas glijden nog altijd te veel fietsers uit en heeft dit soms ernstige gevolgen. In dit artikel leest u daarom een aantal belangrijke tips die u kunnen helpen om veilig te fietsen in de winter.

Hierdoor is het belangrijk om alle fietsonderdelen te inspecteren en te zorgen dat alles goed staan ingesteld. Allereerst is het verstandig om uw zadel lager te zetten. Op deze wijze zijn uw voeten namelijk dichterbij de grond. Hierdoor kunt u uw balans beter herstellen als u op het punt staat te vallen. Logischerwijs zorgt dit voor minder ongevallen.

Ook is het handig als u wat lucht uit uw banden laat lopen. zachtere banden zijn namelijk iets breder wat er voor zorgt dat ze meer grip hebben. Hierdoor zorgt u ervoor dat de kans dat u valt aanzienlijk minder is.

Ook is het belangrijk dat u extra goed oplet. Als het wegdek glinstert is er een grote kans dat daar wat ijs ligt. Probeer glinsterende wegen dus zo veel mogelijk te vermijden.

Het is tevens belangrijk dat u uit de buurt blijft van de rand van de weg. Daar blijft namelijk een hoop sneeuw liggen. Als u uit de buurt blijft van de rand is de kans op ongevallen een stuk kleiner.

Let tevens goed op wat uw gemeente te zeggen heeft over de straten, veel gemeenten geven namelijk aan waar er al gestrooid en/of geveegd is. Wanneer u van plan bent ergens heen te fietsen, lees dan eerst de websites van de gemeente en plan uw route langs de schonere straten.

Tot slot is het erg belangrijk om goede kleding te dragen, met name goede winterschoenen. Draag altijd schoenen die geschikt zijn in de winter, bijvoorbeeld snowboots, koop of dergelijke schoenen met een hoog profiel. Ook als u een kind mee vervoert dient het kind goed beschermd te worden voor als de fiets valt Denk hierbij aan handschoenen, kniebeschermers en snowboots kids.

Ook is het handig om eens over fietsmanden na te denken. Hierdoor kan je ingrediënten voor de picknick eenvoudig meenemen.