Wij Hollanders houden erg van fietsen. Veel Hollanders fietsen ook in de winter, zelfs wanneer het glad is op de weg vanwege de strenge vorst. Helaas glijden nog altijd te veel fietsers uit en heeft dit soms ernstige gevolgen. In dit artikel leest u daarom een aantal handige tips die u kunnen helpen om veilig te fietsen in de winter.

Belangrijk is om goed naar de fietsonderdelen te kijken en waar nodig verbeteren op basis van het weer.  Ten eerste is het verstandig om uw zadel lager te zetten. Op deze manier zijn uw voeten namelijk dichterbij de grond. Hierdoor kunt u uw balans beter herstellen als u op het punt staat te vallen. Dit zorgt simpelweg voor minder ongevallen.

Daarnaast is het handig als u wat lucht uit uw banden laat lopen. Zachtere banden zijn namelijk iets breder wat er voor zorgt dat ze meer grip hebben. Hierdoor zorgt u ervoor dat de kans dat u valt aanzienlijk minder is.

Ook is het belangrijk dat u extra goed oplet. Als het wegdek glinstert is er een grote kans dat daar wat ijs ligt. Probeer glinsterende wegen dus zo veel mogelijk te vermijden.

Het is tevens belangrijk dat u uit de buurt blijft van de rand van de weg. Daar blijft namelijk een hoop sneeuw liggen. Als u uit de buurt blijft van de rand is de kans op ongevallen een stuk kleiner.

Let tevens goed op wat uw gemeente te zeggen heeft over de straten, veel gemeenten geven namelijk aan waar er al gestrooid en/of geveegd is. Wanneer u van plan bent ergens heen te fietsen, lees dan eerst de websites van de gemeente en plan uw route langs de schonere straten.

Tot slot is het erg belangrijk om goede kleding te dragen, met name goede winterschoenen. Draag altijd schoenen die geschikt zijn in de winter, bijvoorbeeld snowboots, koop  of dergelijke schoenen met een hoog profiel. Ook als u een kind mee vervoert dient het kind goed beschermd te worden voor als de fiets valt.

Ook is het een goed idee om één of meerdere fietsmanden aan te schaffen. Hier kunt u uw boodschappentas in plaatsen en zo kunt u beide handen aan het stuur houden.