Ben je een fanatiek sporter? Dan is dit een artikel dat je moet lezen. Je bent ongetwijfeld op de hoogte van het belang van voeding. Maar houd je je al actief bezig met het binnenkrijgen van voldoende eiwitten en creatine? Deze stoffen zijn ontzettend belangrijk als je het maximale uit je lichaam wil halen. In het geval van creatine zijn er zelfs een hoop sporters die speciale supplementen slikken om hier grote hoeveelheden van binnen te krijgen. Dat is overigens volstrekt legaal: het staat niet op de dopinglijst. Je kunt het namelijk ook, net als eiwitten, uit je dagelijkse voeding halen. Onder andere biefstuk en zoute haring zijn bronnen van creatine. Wat dat betreft hadden de wielrenners uit de tijd van Eddy Merckx en Joop Zoetemelk het bij het rechte eind: zij aten regelmatig een stevig stuk rundvlees de dag voor een belangrijke etappe. Dat was dus niet alleen vanwege de eiwitten goed voor ze.

Toch is het eenvoudiger om creatine uit een supplement te halen. Het is niet moeilijk om hieraan te komen. Je kunt het on-line bestellen of naar een winkel gaan die dergelijke producten verkoopt. Vooral shops die zich richten op fitness en bodybuilding hebben dit standaard in hun assortiment. Vergeet echter ook de eiwitten niet. Proteïne is namelijk goed voor de opbouw van sterke spieren. Bij veel sporten geniet je van een enorm voordeel als je je spierkracht weet te vergroten. Een effectief moment om eiwitten te eten is na een training. Door te trainen worden je spieren aan het werk gezet en dit is een uitstekende manier om spierherstel te bevorderen.

Creatine is uiteraard ook pas effectief wanneer je regelmatige work-outs doet. Door de toevoegingen kun je harder en langer trainen, wat er voor zorgt dat je sterker wordt. Daar ligt de winst. Het is essentieel om dit altijd in gedachte te houden. Sommige luiaards hebben het idee dat ze door het gebruik van eiwitten en creatine slapend sterk kunnen worden. Dat is natuurlijk niet zo. Je kunt deze stoffen goed gebruiken, maar slechts in aanvulling op regelmatige trainingen. Het zijn geen wondermiddeltjes, want die bestaan niet. Dus wil je werkelijk maximaal presteren in welke sport dan ook, kom dan eerst van de bank af. Gedisciplineerd oefenen is ook hier, zoals bij zo veel dingen, de sleutel tot succes. En als je het professioneel aan wilt pakken, maak je ook gebruik van eiwitten en creatine.