Er zijn nogal wat misstanden over wat nu precies een uitkering is en hoe hiermee moet worden omgegaan. Een uitkering is namelijk niets meer dan een sociaal vangnet. Het is bedoelt als uiterste noodoplossing. In veel gevallen is het een tijdelijke oplossing die je een zekere rust kan bieden wanneer je op zoek bent naar nieuwe bronnen van inkomsten.
In geval van ziekte, bijstand of arbeidsongeschiktheid kan een uitkering een oplossing bieden. Elke belasting betalende Nederlander zorgt mede voor deze optie. Raak je in de problemen, dan kun je een uitkering aanvragen.
Wat veel mensen vergeten is dat het niet een gewoonte moet gaan worden. Velen zijn namelijk afhankelijk geworden van hun uitkering omdat het geen moeite kost en je toch een behoorlijk maandelijks bedrag binnen krijgt. Dit zorgt ervoor dat men niet meer bereid dagelijkse inspanning te leveren om aan het einde van de maand hetzelfde bedrag binnen te krijgen. Gelukkig worden deze mensen wel gestimuleerd om weer op eigen benen te staan, maar een select groepje zal hiervoor zijn neus ophalen.
Het bedrag van een uitkering zou daarom ook duidelijk lager moeten liggen dan dat van het minimumloon. Mensen in de bijstand moeten getriggerd worden om voor zichzelf te zorgen en hun eigen geld te verdienen wanneer ze dit zonder al te veel problemen zouden moeten kunnen. Minder uitkeringen is alleen maar beter want op die manier kan het belastinggeld aan andere dingen besteed worden.