Veel mensen gebruiken hun mobiele telefoon meerdere keren per dag. Niet alleen om te bellen, maar vooral ook om hun sociale contacten op Whatsapp, Twitter en Facebook te onderhouden en om allerlei spelletjes en andere apps uit te proberen. Dan zijn er ook nog eens veel mensen die zich zorgen maken over de afhankelijkheid van deze mensen van hun smartphone, maar is dit eigenlijk wel terecht?

Inderdaad is de toename van het gebruik van de mobiele telefoon de afgelopen jaren drastisch gestegen. Het neemt al zulke vormen aan dat mensen bijvoorbeeld aan Whatsapp alleen op de mobiel niet genoeg hebben en ook Whatsapp op PC installeren zodat ze ook daar leuk berichtjes naar al hun vrienden kunnen sturen.

De mensen die zich zorgen maken doen dit met name om de tijd die vooral veel jongeren steken in het gebruiken van hun mobiel, Twitter, Facebook, apps, Whatsapp op mobiel en Whatsapp op PC. Het huiswerk leidt eronder en de echte sociale contacten, dus face-to-face, ook. Communicatie geschiedt veelal niet meer mondeling maar via allerlei sociale internetkanalen.

Het blijkt echter ook dat de mobiele telefoon en alle genoemde apps en functies ook een positieve uitwerking hebben. Jongeren kunnen lekker ontspannen als ze actief zijn met hun telefoon en dus zorgt het voor een zekere mate van ontspanning. Dit voorkomt stress of helpt in ieder geval om stress tegen te gaan. Wat natuurlijk dan wel weer voor stress zorgt is een Whatsapp storing. Daarnaast is het ook nog eens zo dat jongeren beter leren schrijven en communiceren via geschreven taal. Dit vormt een intrinsieke vorm van leren waar geen lesmethode tegenop kan. Dus het gebruik van een smartphone heeft ook zo zijn voordelen.