VPS aanbieders zijn er veel. De redenen om voor een om voor een VPS te kiezen zijn eindeloos. Zo is het hosten van sites op een VPS zeer veilig en betrouwbaar. Tevens is een VPS middels een paar klikken te schalen en ook is een VPS vrijwel onderhoudsvrij. Een andere voordeel van een VPS is dat men een eigen administratiepaneel kan kiezen. Vaak kan men kiezen tussen directadmin, cPanel of Plesk. Deze keuzemogelijkheden heb je normaliter niet bij een shared hosting pakket. De hierboven genoemde redenen geven al aan hoe divers de voordelen van een VPS zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de twee belangrijkste redenen om voor een VPS te kiezen of om over te stappen naar een VPS.

VPS is een vorm van dedicated hosting

Het principe van een VPS werkt middels het opdelen, opsplitsen of hoe je het ook maar wil noemen van een grote server. Elke individuele internetter of gebruiker krijgt dan een van die subservers toegewezen. Iedere gebruiker kan zelf bepalen wat of hoe hij met die server wil doen en hoe groot die server is. Er zullen dus een VPS van bijvoorbeeld 512 MB, 50 GB data en 200GB bandbreedte tussen zitten maar ook servers met het dubbele aantal geheugen. Inderdaad, dit komt overeen met een dedicated server. Je zou kunnen zeggen dat iedere gebruiker een kleine dedicated server binnen een groter geheel krijgt toegewezen. Dit is natuurlijk een fantastische eigenschap daar jouw website niet wordt gehinderd door andere sites op de server. Dit is dan ook het eerste voordeel: jouw website wordt nooit en te nimmer langzamer door andere sites op de server.

Een VPS is zeer betrouwbaar

Naast een snelle laadtijd van sites en natuurlijk de prijs, is betrouwbaarheid een zeer belangrijk aspect om voor een hosting oplossing te kiezen. Met een geschikt VPS pakket zal dit zeker snor zitten. Immers, de meeste VPS pakketten garanderen een up-time van 99,99%, dit is met shared hosting pakketten nog wel eens anders. Met een VPS pakket is jouw website dus dacht en nacht bereikbaar en zal je veel vertrouwen uitstralen naar bezoekers. Naast deze gegarandeerde up-time is ook laadtijd een belangrijke graadmeter voor een betrouwbare website. Een site gehost op een VPS laad vele malen sneller dan een site gehost op een shared hosting server.