Rijplaten worden in veel gevallen gebruikt om een tijdelijke weg of een tijdelijk terrein aan te leggen. Deze platen worden vaak op de ondergrond geplaatst, zodat zware machines er overheen kunnen rijden. Dankzij de rijplaten zal de ondergrond niet beschadigen. Er zijn kunststof rijplaten verkrijgbaar, maar ook stalen rijplaten. En juist deze zijn enorm geliefd onder dieven. De rijplaten van staal zijn namelijk behoorlijk zwaar en vertegenwoordigen een aanzienlijke waarde. Het stelen van een aantal van deze platen levert zo honderden to duizenden euro’s op.

Zo werden eind mei bijna honderd rijplaten ontvreemd van een bouwwerf in Genk. De platen wegen per stuk 500 kilogram, wat erop duidt dat zwaar materiaal is ingezet om deze platen in te laden en mee te nemen. Ga je uit van €0,20 per kilo, dan levert een diefstal van honderd rijplaten van 500 kilogram je al gauw €10.000,- op.

Niet veel later, begin juni, werden wederom rijplaten ontvreemd. Ditmaal werden metalen rijplaten uit een groeve in Schinnen meegenomen. Deze platen wegen zo’n duizend kilogram per stuk en het ging hier om zo’n veertig tot vijftig rijplaten. Uitgaande van veertig gestolen rijplaten voor wederom een bedrag van €0,20 per kilo, komt deze diefstal neer op een buit van €8.000,-.

Stalen en kunststof rijplaten worden enorm vaak toegepast. Wanneer er aanpassingen gedaan worden aan de infrastructuur worden er veelal rijplaten gebruikt om de ondergrond begaanbaar en vrij van schade te houden. Denk bijvoorbeeld aan wegwerkzaamheden, zoals het verbreden of versmallen van wegen. Middels een tijdelijke weg van rijplaten blijven bepaalde delen van een dorp of stad zo toch nog bereikbaar.