Als verkoper van bedden en beddengoed, heb ik al het nodige meegemaakt. Zo heb ik weleens een zwerver onder een dekbed vandaan getrokken. Die was moe en dacht hier even in de winkel een uiltje te kunnen knappen. Hij had ook nog eens een mooi donzen dekbed uit de verpakking gehaald, omdat het exemplaar dat op het showmodel lag kennelijk niet geheel naar zijn smaak was. Je verzint het niet, zulke gebeurtenissen.

Ook zijn er wel eens grappige misverstanden met klanten. Je gelooft niet hoe vaak mensen verward raken over een vierseizoenen donzen dekbed. Misschien komt het door mijn professionele kennis, maar het lijkt mij vanzelfsprekend hoe zoiets in elkaar steekt. Een klant vroeg me echter welk dekbed bij welk seizoen paste, en waarom er maar twee dekbedden in zaten. Hij dacht dat het een pakket moest zijn met voor elk jaargetijde en ander donzen dekbed. Een andere mevrouw wilde weten of het ook mogelijk was een enkel dekbed te kopen, want zij zag er steeds twee in de verpakking zitten.

Voor het geval ik er echt naast zit, en alleen mensen uit het wereldje zoals ikzelf ervan op de hoogte zijn, zal ik even uitleggen wat een vierseizoenen dekbed is. Dit bestaat uit twee verschillende delen, die je aan elkaar kunt bevestigen met drukknoopjes. Het handige daaraan is dat je tijdens koude winterdagen, beide delen aan elkaar bevestigd en een dik donzen dekbed hebt. Op warmere nachten neem je slechts één dekbed en kan het andere deel in de kast blijven. Zo hoef je dus niet twee verschillende diktes te kopen, maar heb je aan één set genoeg voor het hele jaar. Overigens adviseer ik om op hele zomerse avonden gewoon onder een lege sloop te liggen. Dat is veel fijner dan een donzen dekbed als het echt heet is.

Nog een situatie waarbij de klant mij totaal niet begreep: een man kwam binnen en vroeg naar een donzen dekbed. Die hebben we natuurlijk in vele soorten en maten. Er zijn zelfs heel verschillende soorten dons waarmee zoiets gevuld kan zijn. Maar steeds als ik vroeg wat voor dekbed hij precies zocht, luidde zijn antwoord: “een donzen dekbed, meneer.” Op een gegeven moment werd hij haast boos door de vragen die ik stelde, alsof ik niet naar hem luisterde. Gelukkig kon ik hem verschillende types dekbed laten zien en begreep hij toen dat er nog flink wat te kiezen viel.