De Staatsloterij werd in 1992 opgericht. Dit is ondertussen de grootste loterij van Nederland.  Tegenwoordig organiseert SENS (dat staat voor Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij) ook andere loterijen. De 2009 had de Staatsloterij een totale omzet van wel €889,7 miljoen.


Geschiedenis van de Staatsloterij

De geschiedenis van de Staatsloterij gaat vele honderden jaren terug. Om precies te zijn naar het jaar 1726. In het jaar 1726 werd er een Generaliteitsloterij opgericht door de bestuurders van de Zeven Provinciën. In die tijd was er nog geen sprake van Nederland. Nederland is overigens nog geen 200 jaar oud, maar dat terzijde. Het doel van deze loterij was om extra fondsen te werven en tegelijk ook te voorkomen dat er veelal aan kleine, lokale en ook clandestiene loterijen te stoppen.

De organisatie had de taak om het kansspelveld in goede banen te leiden. Deze loterij was direct een groot succes. Er werden geregel liefst 120.000 loten verkocht. De trekking duurde destijds een paar dagen, omdat niet alleen de prijzen getrokken moesten worden maar er moest ook veel gecontroleerd worden of er fraude was gepleegd. De winnaar won toen een bedrag van 30.000 gulden. Tegenwoordig zou dat een schijntje zijn, maar in die tijd was het behoorlijk wat geld.

Over de Staatsloterij
De organisatie is uniek omdat het al drie eeuwen lang de Staatsloterij de populairste loterij van Nederland heeft gemaakt. Deze loterij wordt iedere maand gehouden met interessante winkansen. De trekking per jaar georganiseerd op de 10e van de maand. Naast deze trekking organiseert de Staatsloterij ook de koningsdagloterij, de Oranjeloterij, de Geluk loterij, de Oudejaarstrekking en de wekelijkse loterij in het Miljoenenspel.