De Nationale Postcode Loterij is een loterij en werd opgericht in het jaar 1989. De oprichters zijn Boudewijn Poelmann, Herman de Jong en Simon Jelsma. Deze loterij werd opgericht in Nederland als een onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Nu bestaat de loterij bijna 25 jaar.

Het ontstaan van de Nationale Postcode Loterij
De huidige eigenaar van de Postcode Loterij is Novamedia. Dit bedrijf is tevens de bedenker van de loterij. Novamedia runt de Postcode Loterijen ook in het Scandinavische Zweden en in Engeland. Onder de eerder genoemde holding vallen vier loterijen. Deze vier zijn: de Nationale Postcode Loterij en de Sponsor Bingo Loterij. Sinds 2011 ook de Vrienden Loterij en tevens valt de BankGiro Loterij ook binnen deze holding.

Deze goede doelen loterijen zijn hoofdzakelijk opgericht om allerlei verschillende goede doelen te ondersteunen. Dit zijn doelen die staan voor een betere en leefbare wereld. In de vergunning die vastgelegd is door het Ministerie van Justitie staat ook duidelijk dat de helft van de inkomsten van de lot verkoop bestemd is voor organisaties die voor het goede doel werken.
De helft van de inkomsten van De Vrienden Loterij gaat naar het welzijn en gezondheid. Een deel van de inkomsten van de BankGiro Loterij gaat naar het cultureel erfgoed in Nederland en als laatst gaat de Postcode Loterij naar de mens en natuur. In de vergunning is eveneens vastgelegd naar welke organisaties het geld gaat. Zo weet je dus zeker dat je geld goed terecht komt en de organisaties het niet in hun eigen zak steken.
In 2012 bereikte de Postcode Loterij een omzet van wel 581 miljoen euro en zo werd het de één na grootste loterij van Nederland. Uit onderzoek blijkt dat er ongeveer 2,4 miljoen mensen meededen aan de Postcode Loterij. Maar toch is er nog één loterij die nog groter is dan de Postcode Loterij en dat is de Staatsloterij.