Veel ouderen hebben problemen met lopen. Er zijn velen hulpmiddelen voor ouderen om te zorgen dat ze mobiel blijven. Wandelstokken, steunkousen, rollators en dergelijke.
Het begon allemaal met de wandelstok. Het gezegde was ook: Je begint op vier poten, dan twee en je eindigt op 3 poten.

Na de wandelstok kwam het looprek. Dit is eigenlijk een rollator zonder wielen. Het probleem van het looprek was, dat mensen het in z’n geheel op moesten tillen. Voor mensen die slecht ter been zijn is het natuurlijk lastig om een houten rek op te tillen. Daarom werd in de jaren zeventig de rollator bedacht.

Het idee van de rollator kwam alleen niet uit het looprek maar uit de Spark. De Spark is een loopslee die in Scandinavië werd gebruikt om gemakkelijk door de sneeuw te lopen en glijden. Ze verving de ijzeren glijstaven op de onderkant van de slee voor wielen. De voetrem maakte ze een handrem van en ze plaatste er een mandje tussen in om er ook dingen mee te kunnen vervoeren.

 

Hoe het apparaat ooit aan de naam is gekomen weet niemand. Deze naam wordt wel overal ter wereld gebruikt.

De rollator ontstond in de jaren zeventig maar kwam pas in 1982 naar Nederland. De rollator verscheen in een toneel stuk over gehandicapten. Het was een Duitse toneelgroep die door België en Nederland trok op dat moment. Het toneelstuk heette ‘Stärker als Superman’. De rollator was op dat moment helemaal niet bekend in Nederland, pas in 1987 werd het echt bekend. Toen kwam de eerste rollator op de markt. Nederland was erg gunstig voor rollators omdat het een vlak land was met een goede bestrating waardoor een rollator goed te gebruiken was.

De rollator sloeg al snel aan en er kwamen meerdere modellen. Zo kwam de rollator in Nederland terecht.