CNC staat voor computer numirical control, het gaat hier om computergestuurde werktuigmachines. Veelal kom je deze machines tegen in de verspanende industrie. Deze machines kunnen in verschillende toepassingen hout, metaal en kunststoffen bewerken. Er zijn verschillende soorten machines. Vaak worden de Engelse termen als Turning en Milling gebruikt maar in  Nederland zijn de machines bekend als CNC-draaibanken en CNC-frezen.

Waar kun je deze machines tegenkomen? Kijk maar eens een aantal minuten naar Discovery Channel. In programma’s als OCC of Café racers. Allemaal maken ze gebruik van een CNC-turning of CNC milling. Onderdelen die exact op maat moeten worden gemaakt of er heel anders uit moeten zien als standaard onderdelen worden door CNC-machines vervaardigd.

Niet zomaar iedereen kan deze machines bedienen. Je moet behoorlijk handig zijn met 3D teken programma’s. Eigenlijk is een CNC machine een omgekeerde 3D printer. Daar waar de 3D printer een vorm maakt door laagjes op te bouwen, slijpt de CNC machine dit weg.

In welke branches kom je deze machine het meeste tegen? Voornamelijk in de machinebouw, juwelen industrie, matrijzen bouwers maar ook de medische industrie maakt er gebruik van om bijvoorbeeld om kunstheupen exact gelijk te maken aan de menselijke heupen. Het zijn bijzondere machines die niet meer weg te denken zijn uit deze moderne tijd.