Om mijn hardloopprestaties te verbeteren maak ik ook gebruik van creatine en eiwitten. Dat zijn stoffen die er vooral voor zorgen dat je sterke spieren krijgt. Ideaal voor de wedstrijden waar ik me op richt. Ik loop namelijk graag trails, loopjes die zich voornamelijk op ruig terrein afspelen. Dan is het een enorm voordeel om extra jus in de kuiten te hebben zitten. Een voordeel van creatine is dat ik harder en langer kan een zware training kan doen. Mijn heuveltrainingen gaan bijvoorbeeld een stuk beter nu ik supplementen creatine gebruik. Het verschil is echt merkbaar. Ook zijn eiwitten heel belangrijk. Vooral na het lopen neem ik graag wat extra proteïne tot me. De minuscule schade aan mijn spieren wordt daardoor sneller hersteld. En dat is precies de crux van workouts, dat je het lichaam een flinke optater geeft zodat je sterker terug kunt komen. Eiwitten helpen enorm om snel te herstellen, zodat ik direct profijt heb van mijn inspanning en de volgende dag weer aan de bak kan. Het is op meerdere vlakken handig.

De voordelen van eiwitten en creatine zijn wetenschappelijk onderbouwd. Dit maakt het echter geen wondermiddelen. Het is niet zo dat je even wat tot je neemt en automatisch harder kunt rennen. Sterker nog, voor de pure snelheid is het niet eens zo voordelig. Het is vooral handig dat ik de natuurlijke obstakels die je op een trail regelmatig tegenkomt makkelijker aan kan. Het geeft echt een kick om iemand voorbij te snellen op een lastige beklimming. Daar heb ik het innemen van creatine graag voor over. Want een beetje gek voelt het altijd wel, om van dat witte poeder te gebruiken. Gelukkig haal ik mijn eiwitten uit gewone voeding. Zoals een beetje kwark na het joggen.

Het is vooral zaak dat ik het allemaal leuk blijf vinden. Hardlopen doe ik voor de lol, dus moet het nemen van creatine me niet al te veel tegenstaan. Voorlopig vind ik het wel prima, zeker omdat het me een stuk verder brengt. En die eiwitten zijn helemaal geen last. Een hoop eitwitrijk voedsel vind ik sowieso erg lekker. Vooral mager rundvlees. Daar trakteer ik mezelf alleen maar vaker op, nu ik wat beter let op de consumptie van eiwitten. Overigens zit er in een biefstuk ook creatine. Misschien dat ik mijn keurslager ook wat vaker ga vereren met een bezoekje. Wel zo lekker, en ook nog eens goed voor mijn prestaties.