Laatst was mijn yogalerares jarig, dat zag ik op facebook. Omdat ik haar altijd enorm dankbaar ben voor de fijne lessen die mij meer in balans brengen, had ik een klein cadeautje voor haar gekocht. Het was een chocoladereep die van rauwe cacao gemaakt is. Ik had die reep zelf eerder al geproefd en was helemaal onder de indruk van het geweldige resultaat dat ik na het eten van dit wonder van cacaopoeder ervoer. Dat wilde ik haar ook geven. Ik had de reep van rauwe cacao ingepakt met een leuk strikje eromheen. Ik merkte aan haar blije gezicht en de knuffel die ik kreeg dat ze het erg waardeerde. Ze zei dat ze daarna meteen op zoek was gegaan naar dit wondertje van rauwe cacao. Zij wilde dit namelijk ook een aan vriendin cadeau doen. Ik vond dat zo leuk om te horen. Cacaopoeder en dingen van rauwe cacao zijn echte vrouwendingen. Chocolade eten is vooral een vrouwending. Vrouwen onder elkaar hebben het er dan ook vaak over. Nu is er een nieuwe trend op het gebied van het gebruik van cacaopoeder, namelijk in de vorm van rauwe cacao. Dat is echt heel gezond en het kan allerlei ziekten verhelpen. In de Randstad zijn zelfs vrouwen die speciale clubjes hebben waarin ze bijeenkomen en discussiëren over het gebruik van cacaopoeder, over workshops die ze gaan organiseren om veel geld mee te verdienen, en over het nieuwste van het nieuwste: rauwe cacao. Ik sta zelf een beetje sceptisch tegenover dit soort vrouwen. Volgens mij gaat het hen alleen maar om hun eigen geluk, en niet om het geluk van anderen. Ze willen zelf goed boeren, en als dat kan door anderen te manipuleren, dan vinden ze dat geen enkel probleem. Ze zetten de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder in om dames die aan de zware kant zijn zich beter te laten voelen. Natuurlijk wil iedereen het wondermiddel vinden tegen overgewicht. En dan het liefst in iets wat ook nog lekker is, bijvoorbeeld met cacaopoeder.

Ik zag dit allemaal op de televisie. Ik weet niet meer bij welk programma dit was. Het waren gewoon zakenvrouwen die zich aan het oriënteren waren hoe ze hun business zo goed mogelijk konden marketen en hoe ze zo goed mogelijk van andere dames gebruik konden maken. Het ging er helemaal niet om om mensen gelukkig te maken met de geneugten van rauwe cacao en cacaopoeder, maar om geld.