Ik ben lid van een voedselcollectief en daar kom ik bijna elke week wel. Het is maar twee keer in de week open, dus je kunt niet zomaar binnenwandelen. Het draait volledig op vrijwilligers, en daarvan ben ik er eentje. Ik zit daar echt op mijn plek, want ik ben heel erg geïnteresseerd in biologisch voedsel. Zo ook in cacaopoeder en rauwe cacao. Er is in dit zogeheten Voko namelijk een bijzonder lekkere reep te koop die, natuurlijk, gemaakt is van cacaopoeder. Het aandeel cacaopoeder dat hier in zit is maar liefst tachtig procent. Dat betekent dat er maar heel weinig andere dingen in zitten. En cacaopoeder is op zichzelf heel gezond. Het zijn vaak de suikers, de melk en de vetten die er aan gewone chocoladerepen uit de supermarkt worden toegevoegd die de boosdoeners zijn. Deze geweldige reep die dus in het Voko te koop is heet LoveChoq. Deze is gemaakt van rauwe cacao en kokosbloesemnectar is erin gebruikt als middel om hem zoet te maken. Dat vind ik zelf echt een goede keuze, want alleen de naam kokosbloesemnectar klinkt al zo lief. Dan kan de chocoladereep van rauwe cacao al niet meer verkeerd smaken. Bovendien ziet er een prachtige verpakking omheen, die ik nu op de kastdeur heb geplakt. Daar staat ook op dat er tachtig procent cacaopoeder in zit en dat er alleen maar rauwe cacao is gebruikt om dit product te maken. Je raadt het natuurlijk al; ik ben groot fan. En als ik dan winkeldienst heb en dus de winkelier van het collectief ben, dan koop ik mezelf zo’n overheerlijke reep van rauwe cacao. Ik doe mezelf hier een zeer groot plezier mee! En anderen die toevallig bij mij thee komen drinken en ook een hapje krijgen ook. Iedereen is over deze lekkernij te spreken.

Ik at als kind en als student altijd hagelslag op mijn brood. Ik was werkelijk verslaafd aan die suikers en aan de chocolade. Op een gegeven moment begon ik met gezond eten en deed ik de hagelslag en de chocola de deur uit. Ik had een hele voorraad, dus ik mocht aardig wat weggeven. Ik wilde die troep niet meer in huis hebben. Daarna heb ik een hele tijd geen cacaopoeder meer binnen gekregen. Totdat ik erachter kwam dat cacaopoeder veel voordelen heeft voor de gezondheid, vooral rauwe cacao. Sindsdien eet ik dus weer lekkere en verantwoorde chocoladerepen.