De keuze voor villa bouw is in vrijwel alle gevallen niet binnen één dag te maken. Het is een proces dat over langere tijd wordt uitgespreid, waarbij het belangrijk is om goed doordachte keuzes te maken. Dat begint al bij het uitkiezen van een bouwbedrijf. U wilt immers niet dat uw woning pas maanden later wordt opgeleverd dan afgesproken. En uiteraard wilt u ook niet dat de villa bouw van teleurstellende kwaliteit is. Neem daarom altijd een expert in villa bouw in de arm, om er zeker van te zijn dat u met een professional te maken heeft tijdens het bouwproces.

Ontwerp en technische tekeningen laten maken

Een belangrijk aspect van villa bouw is het ontwerp van het huis in orde laten maken. U kunt bijvoorbeeld een 3D ontwerp laten maken van uw toekomstige villa of een maquette. Heeft u het ontwerp definitief goedgekeurd, dan zal het ingediend moeten worden bij de gemeente waar de villa bouw plaats gaat vinden. Wanneer u van hen akkoord heeft gekregen, kunnen de technische tekeningen worden gemaakt. Deze worden gebruikt om de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning geheten) aan te vragen.

De bouwkosten

De hoogte van de bouwkosten kunt u ook zelf redelijk in de hand houden. Dit begint al bij het vooraf aanvragen van een schatting van de totale bouwkosten. Een goede aannemer kan u een goed inzicht verschaffen in de totale bouwkosten. Zo kunt u achterhalen wat u ongeveer kwijt zult zijn aan de villa bouw. Voor u persoonlijk is dit belangrijk om te weten, omdat u niet voor onverwachte budgettaire problemen wilt komen te staan. Als deze twee belangrijke zaken (het ontwerp en het budget) zijn vastgesteld, kunt u beginnen met de verdere invulling van uw toekomstige woning.