Computers, veel snap ik er niet van. Ja, een beetje schrijven in Microsoft Word en kliederen in Paint kan ik wel. En over het wereld wijde web struinen, dat gaat me ook prima af. Maar hoe alles precies werkt, dat is mij een raadsel. En als er dan iets niet gaat zoals ik gewend ben, dan is het paniek.

Gelukkig heb ik tegenwoordig Avast! antivirus op mijn pc draaien. Dat is handige software die me beschermd tegen virussen en andere nare dingen. Want toen alles een stuk trager was gaan werken, bleek ik daar flink last van te hebben. Die diagnose kon ik met mijn beperkte kennis van zaken natuurlijk niet stellen. Maar een maat van me kwam helpen, en die wist meteen wat er aan de hand was. Hij beval me dan ook dringend aan om een antivirus te downloaden. Volgens hem is Avast de beste, dus heb ik die maar genomen. Dat bleek een gouden greep, want sindsdien heb ik dergelijke problemen niet meer ondervonden. En dus hoef ik ook zijn hulp niet zo snel meer in te schakelen.

Hij vertelde me overigens dat ik, nu ik dat antivirus heb, hij me van afstand kan helpen. Een voordeel van Avast. Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, weet ik niet. Maar hij verzekerde me dat het zeker zal lukken, mocht het nodig zijn. Hij kan dan als het waren mijn desktop op zijn beeldscherm krijgen, gewoon thuis. En vanaf zijn eigen computer tovert hij dan op mijn scherm. Ik moet het nog zien gebeuren.

Ten minste, het is natuurlijk nog beter als Avast gewoon zijn werk doet en alles tegen houdt. Voorkomen is beter dan genezen, zeg ik altijd maar. En daar heb je zo’n antivirus toch voor. Al heb ik wel begrepen dat veel mensen, net als ik, eerst afwachten tot het een keertje mis gaat. En dan, wanneer er al virussen in de computer zitten, toch maar eens zoeken naar een geschikt antivirus. Ach, het werkte voor mij, dus laat ik er niet te veel bij stil staan dat ik dit best eerder had kunnen doen.

Overigens las ik laatst ergens dat Avast het populairste antivirus is. Dat vond ik ook wel leuk om te lezen. Toch iets waaruit blijkt dat ze bij Avast weten waar ze mee bezig zijn. In tegenstelling tot ik dus, want snappen doe ik het nog steeds niet.