Al van jongs af aan ben ik fanatiek met sport bezig. Het begon als kleine jongen met voetbal en judo, disciplines die op het schoolplein populair waren. Maar waar veel van mijn vriendjes vooral voor de lol meededen, wilde ik altijd de beste worden. Ik ben gewoon veel competitiever ingesteld. Voor mij is het altijd een doel het maximaal haalbare te bereiken. Daarbij schakel ik alle middelen in. Zo neem ik tegenwoordig supplementen met eiwitten en creatine om sterker te worden. Het is een stap die veel amateursporters niet snel zouden zetten. Die hebben liever een biertje in de derde helft, dan dat ze zich met dergelijke stoffen bezig houden. Maar dat is ook de reden dat ik ze meestal versla: ik heb wel de drive om de beste te worden.

Tegenwoordig doe ik veel aan roeien. Het gebruik van eiwitten en creatine is ook in die tak van sport een voordeel. De kracht in je armspieren is erg belangrijk, dus daar train ik extra op. Naast de gewone oefeningen in het water, duik ik regelmatig het krachthonk in. Creatine is een stof die er voor zorgt dat ik langer door kan gaan met mijn workouts. Na afloop neem ik gelijk voeding tot me die rijk is aan eiwitten. Dat is goed voor mijn herstel. Deze methode werpt zo zijn vruchten af. Mijn armspieren zijn de afgelopen maanden een stuk groter geworden. In de roeiboot merk ik dat het steeds makkelijker gaat. Mijn teamgenoten zien dat, maar hebben zelf de motivatie niet om hierin mee te gaan. Dat vind ik jammer, ik overweeg dan ook om een individuele sport te gaan doen.

Het is niet zo dat ik de andere roeiers wil dwingen om ook meer eiwitten en creatine te gaan gebruiken. Dat is een keuze die ze zelf moeten maken. Het gaat me meer om de mindset. Zij hebben er gewoonweg minder voor over om de beste te zijn in wedstrijden. Het is lastig om mezelf op te laden als ik weet dat ik van hun afhankelijk ben. Dan kan ik nog zo veel aan de eiwitten en creatine hebben, uiteindelijk bepaal ik slechts een fractie van de teamprestatie. Dat is zonde. Wellicht ga ik komend jaar boksen. Dan heb ik ook een hoop aan mijn sterke armspieren. Ook onder boksers wordt er veel gebruik gemaakt van eiwitten en creatine. Daar zal ik me thuis voelen.