Het snelstgroeiende onderdeel van de tandheelkunde is de implantologie. Implantologie heeft als doel om één of meerdere tanden te vervangen door tandimplantaten. De implantaten zijn kunstmatige wortels, en is meestal vervaardigd uit titanium, die vervolgens in het bot geplaatst worden.  Lees hieronder voor meer informatie over implantologie en parodontologie.

Bij vervanging van één of meerdere tanden

Bij vervanging van een enkele tand zal er een kroon gemaakt worden van het implantaat. Bij vervanging van meerdere tanden wordt er meestal een brug gemaakt, maar het implantaat kan in dit geval dienen als ondersteuning van het uitneembare constructie. Bij vervanging van al u tanden in een kaak kan de opbouw bestaan uit een vast brug of een uitneembare prothese welke verankerd wordt op de implantaten. Dit gebeurd door middel van bijvoorbeeld een staaf-huis constructie of door bijvoorbeeld drukknoppen.

Wat is parodontologie?

Daarnaast bestaat er ook parodontologie in het tandheelkunde. Parodontologie is een differentiatie binnen de tandheelkunde die zich vooral richt op de steunweefsels van de tanden en kiezen. Dan hebben wij het onder ander over het kaakbot en het tandvlees.  Het woord parodontologie is afgeleidt uit de Griekse taal. Het is namelijk afgeleid van de woorden para, odous, logos. Vertaald naar het Nederlands: naast, tand en leer.