Een DNA-test kan veel duidelijkheid geven in je zoektocht naar je biologische vader. Bij zo’n vaderschapstest wordt het DNA van het kind en de vermoedelijke vader met elkaar vergeleken met het wangslijmvlies dat bij beide partijen wordt afgenomen. Een DNA-test kan al afgenomen worden vanaf de geboorte bijvoorbeeld bij onduidelijkheid over babyverwisseling in het ziekenhuis. Dit kan omdat het DNA profiel het hele leven hetzelfde blijft.

De betrouwbaarheid van een DNA-test

Een vaderschapstest is vrijwel 99,99% zeker. Bij DNA-testen die niet overeenkomsten is de zekerheid vrijwel 100%. Bij standaardtesten, zoals familieonderzoeken, kan deze waarschijnlijkheid wel dalen vanwege de beschikbare monsters en onderlinge relaties. Wanneer de uitslagen lager zijn dan 90% worden deze vaak niet uitgegeven. Een vaderschapstest is bekend  binnen 15 werkdagen.

Hoe lang is een DNA monster houdbaar?

Wanneer monsters op de juiste wijze zijn bewaard, blijven zij enkele maanden tot zelfs jaren houdbaar. Dit betekend voor wangslijmvlies op kamertemperatuur. Het moet niet bewaard worden in plastic in verband met schimmelvorming. Voor bloed betekend dit dat een bloedbuisje van 5 ml op kamertemperatuur of in de koeling bewaard moet worden. Een bloedtransfusie of beenmergtransplantatie kan ook invloed hebben op het DNA wanneer dit wordt geïsoleerd uit het bloed.

Een DNA monster kan echter ook beschadigd raken. Wanneer een wattenstaafje te lang vochtig blijft, kan er schimmel optreden en kan het DNA beschadigd raken en daarmee ook de vaderschapstest. Door vlak voorde DNA-test te eten en te drinken kan de DNA concentratie nadelig beïnvloedt worden. DNA kan daarnaast ook beschadigd raken door chemicaliën of extreem hoge temperaturen.