Ik vind het persoonlijk onvoorstelbaar dat er nog steeds mensen zijn die geen antivirus programma op hun computer of laptop geïnstalleerd hebben. Zelf heb ik meteen na de aanschaf van mijn nieuwe laptop Avast erop gezet, om ervoor te zorgen dat mijn gegevens altijd beschermd worden tegen aanvallen van buitenaf. Er zijn natuurlijk nog veel meer bedrijven die antivirus software aanbieden, maar Avast heeft al lange tijd mijn voorkeur. Ik heb er zeer goede ervaringen mee en zie daarom geen reden om over te stappen naar een andere aanbieder.

Het voordeel van de bescherming die een antivirus programma je biedt, is dat je bijvoorbeeld zeker weet dat je geen foute bestanden download. Zo wilde ik zelf een keer klikken op bericht verwijderen, maar klikte ik per ongeluk op downloaden bijlage. Dit komt doordat mijn muis niet helemaal meer naar behoren werkt en soms van de ene hoek van het scherm naar de andere schiet. Natuurlijk wist ik dat ik die bijlage niet moest openen, maar zo gaat er zomaar wat fout. Gelukkig trad Avast meteen in werking. Ik kreeg al snel de melding dat het antivirus systeem ervoor gezorgd had dat de bedreiging uitgeschakeld was. Dat vind ik een van de vele voordelen van Avast.

Sommige mensen denken dat ze geen antivirus nodig hebben, omdat ze weten op welke bedreigingen ze moeten letten. Ze denken dat ze Avast niet nodig hebben, omdat ze zelf wel zien welke mails niet te vertrouwen zijn. Maar zoals het voorbeeld van hierboven aangeeft, kan er dan alsnog wel iets fout gaan. Ook verzinnen hackers steeds nieuwe manieren om je laptop of computer te infiltreren of om virussen te verspreiden. Antivirus software die regelmatig vernieuwd wordt, zal hier veel sneller op reageren dan dat je zelf ooit kunt. Daarom ben ik van mening dat iedereen Avast of een vergelijkbaar programma zou moeten installeren.

Veel mensen zijn bang dat antivirus software heel duur is, maar dat valt heel erg mee. Bovendien biedt Avast ook een gratis variant aan. Hiermee heb je een basisbescherming tegen spyware en virussen, waarmee het grootste gedeelte van de problemen buiten je computer gehouden zal worden. De betaalde antivirus van Avast biedt uiteraard meer bescherming, zoals bokkeren van spam en aanvallen van hackers, bescherming van persoonlijke gegevens en beveiliging tijdens online winkelen en bankieren. Uw keuze is natuurlijk deels afhankelijk van uw budget en deels van de handelingen die u op internet uitvoert.