Avast! antivirus is al jarenlang een vertrouwde bescherming voor menig computergebruiker. In 1988 werd dit programma voor het eerst gelanceerd door het gelijknamige bedrijf uit Praag. Toen nog alleen in het Tsjechisch en voor de lokale markt, inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd antivirus dat in meer dan veertig talen verkrijgbaar is.

De software van Avast is voor niet-commerciële gebruikers gratis. Althans, de minst complete versie is dat. Maar die is toereikend genoeg voor de meeste gevallen, dus helemaal geen slechte keuze voor de doorsnee internetgebruiker. De freeware omvat allerlei handige tools, zoals een browser cleanup, antirootkitbeveiliging en verschillende schilden die beschermen tegen allerlei kwaadaardige programma’s. Dergelijke malware wil je zeker niet op je pc hebben, dus is dit antivirus wel zo fijn om te hebben.

Een andere mogelijkheid van de freeware van Avast is dat je een vriend (of iemand anders die je voldoende kunt vertrouwen) van afstand in je pc kunt laten om je te helpen met problemen. Iedereen heeft wel een collega of familielid die veel verstand heeft van computers en niet te beroerd is een handje toe te steken. Hiervoor hoef je door Avast! antivirus niet meer speciaal bij je thuis af te spreken. De hulptroepen kunnen gewoon vanuit hun eigen omgeving hulp bieden. Dat is voor hen ook wel zo prettig, want in de regel worden deze specialisten wel vaker door kennissen ingeschakeld als er een computerprobleem optreedt.

Natuurlijk is het ook mogelijk om naast de basale bescherming te kiezen voor een meer uitgebreide versie. De “Internet Security” van Avast heeft alle voordelen van het gewone antivirus programma en meer. Zo biedt dit extra goede bescherming tegen aanvallen van hackers. Ook phishing wordt tegen gegaan en persoonlijke gegevens zijn met deze variant extra veilig. Avast “Internet Security” is ook goed in het filteren van irritante spam. Zo wordt het surfen over het web weer leuk en hoef je je geen zorgen te maken over identiteitsdiefstal en is opwinding over vervelende reclames ook verleden tijd.

Sommige mensen adviseren om voor een gratis antivirus te kiezen, omdat deze vaak goed genoeg zijn. Dat is inderdaad vaak zo, en ook met de freeware van Avast is het een stuk veiliger op het internet. Maar vergeet niet dat er wel degelijk nuttige extra’s zitten bij een betaald antivirus. De programmeurs weten ook wel dat ze niet zomaar geld kunnen vragen, ze maken het altijd zeer de moeite waard.