Bij financial lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto tijdens de looptijd van het leasecontract.

Wanneer u kiest voor zakelijk auto leasen, dan heeft u meerdere opties. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor financial lease, een veelgebruikte vorm om auto leasen zakelijk aantrekkelijk te maken. Bij financial lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto tijdens de looptijd van het leasecontract. Nadat u de laatste lease termijn heeft betaald, wordt ú eigenaar van de auto.

Verschil met andere vormen van zakelijke lease

Een andere manier om het zakelijk auto leasen mogelijk te maken, is de vorm operational lease. In dat geval koopt de leasemaatschappij de auto en geeft deze aan u in gebruik voor een vooraf afgesproken periode. U betaalt in maandelijkse termijnen voor dit gebruik. Nadat u de laatste termijn heeft betaald, geeft u uw zakelijke lease auto weer terug aan de leasemaatschappij. Hierin verschilt operational lease dus duidelijk van financial lease.

Zakelijk auto leasen: financial lease aantrekkelijk voor u?

Als u een auto zakelijk leasen wilt, dan is het belangrijk om te bepalen of financial lease voor u aantrekkelijk is. Bij financial lease heeft u twee mogelijkheden: huurkoop of pandrecht. Hieronder leest u de verschillen.

Zakelijk auto leasen met huurkoop of pandrecht

In geval van huurkoop, koopt de leasemaatschappij de auto voor u. Kiest u ervoor om het auto leasen zakelijk zó te regelen dat u zelf de auto aanschaft, dan heet dit ‘pandrecht’. U koopt de auto zelf, maar financiert hem bij een leasemaatschappij. De auto geldt voor de leasemaatschappij als onderpand.

Zakelijk leasen en de belastingdienst

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. U kent die uitspraak van de Belastingdienst waarschijnlijk wel. Dit gaat ook op voor zakelijk leasen. Eigenlijk is het heel eenvoudig bij financial lease: de belastingdienst beschouwt u als economisch eigenaar van de auto. U gebruikt de auto immers. Hierdoor zijn de rente en afschrijvingskosten voor u fiscaal aftrekbaar. Informeer bij uw boekhouder ook naar de mogelijkheid van investeringsaftrek en andere fiscale regelingen.

Bereken uw maandbedrag

Natuurlijk wilt u alleen uw auto zakelijk leasen als u dit per maand makkelijk kunt betalen. Een leasemaatschappij zal u hierbij altijd adviseren. Wilt u een indicatie van het maandbedrag voor de lease auto die u op het oog heeft? Via de calculator op onze site kunt u eenvoudig uw financial lease berekenen.