Men kan in Nederland met 16,5 jaar beginnen met het nemen van rijlessen. Je kunt per les betalen bij een rijschool, of je kan een pakket aanschaffen die volgens de rijinstructeur perfect past bij jouw als leerling. Naast het praktijkexamen kan men er ook voor kiezen om een tussentijdse toets af te leggen. Hierin wordt gekeken naar de speciale verrichtingen, denk hierbij aan bocht achteruit, file parkeren en de omkeer opdracht. Slaag je voor je tussentijdse toets, dan hoef je als beginnend bestuurder bij jouw praktijkexamen geen speciale verrichtingen meer te doen.

Waar moet een les auto aan voldoen?

Een lesauto moet voorzien zijn van een blauw bord met een witte L erop. Daarnaast moet een er een dubbele bediening zijn in de auto, koppeling en rem aan de instructeurszijde, zodat de instructeur daarmee de leerling kan begeleiden, coachen en indien ingrijpen wanneer nodig.

De theorie-examen

Het theorie-examen kan afgelegd worden vanaf de 16 jaar. Het examen bestaat uit 25 vragen over gevaarherkenning, 30 vragen over de verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Hiervan moet je er 13 goed hebben bij de gevaarherkenning, en 35 goed bij verkeersregels en verkeersinzicht. Dat houdt in dat je 48 van de 65 vragen goed moet hebben.

Bent u op zoek naar een goede rijschool, dan is rijschool Utrecht en/of rijschool Amersfoort wel iets voor u!