Er bestaan twee verschillende soorten zachte contact lenzen: de hydrogel en de [1]silicone hydrogel. Deze contact lenzen zijn van polymeer en zijn water-gevuld, flexibel en elastisch.
Allergiën en contact lenzen

Contact lenzen liggen op het oppervlak van het oog. Het is daarom mogelijk dat je allergisch bent voor het lens materiaal. Zachte lenzen liggen op het bindvlies van het oog en staan daarom in [2]contact met het ooglid tijdens het knipperen. Het bindvlies is een dun membraan die over het oogwit en de oogleden heen ligt. Het bindvlies bevat cellen die erg snel reageren op allergiën. Mocht je allergisch zijn het type polymeer wat gebruikt wordt voor de lenzen, kan dit leiden tot roodheid, jeuk, overproductie van tranen of een afscheiding van slijm. Dit zorgt er vaak voor dat de lens niet meer gedragen kan worden.

Soms is het moeilijk om het verschil te zien tussen een allergie en het feit dat een lens simpelweg te strak zit. Een te strakke lens is alleen erg makkelijk op te lossen met behulp van je opticien.

Strakke lens syndroom

Normaal gesproken moeten lenzen licht kunnen bewegen tijdens het knipperen met de ogen. Zachte lenzen bewegen een paar millimeter tijdens een knipper, terwijl harde of zuurstofdoorlatende lenzen meer bewegen op het hoornvlies. Er bestaan meerdere mogelijkheden waarom een lens tijdens het dragen op dezelfde plaats blijft. Dit gebeurd alleen als de lenzen te strak zitten of wanneer de drager een droog oog heeft. Het zuurstof gehalte van het hoornvlies daalt, waarna dit hoornvlies op begint te zwellen. Dit fenomeen verergert de strakheid en het zwellen. Symptomen tijdens deze periode zijn roodheid, een brandend of irriterend gevoel en droogheid van de ogen. Het zicht kan slechter worden en er kunnen kringen om lichtbronnen zichtbaar worden. In dit geval moet je simpelweg je parameters van de lenzen die je draagt veranderen.

In onze [3]vorige artikelen hebben we het meest voorkomende probleem van allergiën en contact lenzen besproken. Wees toch voorzichtig en twijfel niet om een optische vakman te raadplegen als je twijfels hebt of vragen over het comfort. Dit zal er voor zorgen dat je jaren gelukkig zult zijn met je contact lenzen.