Oog allergie is een veel voorkomend probleem voor mensen die contactlenzen dragen. Allergie is een auto-immuun reactie van het lichaam. Deze actie wordt gekarakteriseerd door de productie van histamine, wat kan worden geidentificeerd door symptomen zoals roodheid of ontsteking van het oog of ooglid.

Er zijn verschillende oorzaken voor allergische reacties bij contact lens dragers:

  • Allergie tegen contact lens vloeistof
  • Allergie tegen afzetting van proteïne
  • Allergie tegen de contact lens zelf

 

In dit artikel zullen we de focus leggen op de meest voorkomende oorzaak: de contact lens vloeistof. We zullen de afzetting en contact lenzen bewaren voor onze andere artikelen.

1)      Wat zijn contact lens vloeistoffen/oplossingen?

We kunnen deze vloeistoffen verdelen in twee categorieën; [1]alles-in-een vloeistof en peroxide vloeistof.

De [2]peroxide oplossing wordt steeds minder populair onder contact lens dragers. De vloeistof op waterbasis wordt gemixd met gehydrogeneerde ontsmettingsmiddelen en andere substanties. Peroxide oplossingen zijn erg sterk tegen bacteriën. De lenzen moeten volledig ondergedompeld worden voor meerdere uren om ontsmet te worden en het schoonmaak proces is complex. Het hoofdprobleem van dit type oplossingen is dat, ook als werkt het zeer effectief, is het ook erg sterk! Nadat de lenzen worden ondergedompeld is het verplicht om ze later af te spoelen om dit product te neutraliseren. Te veel ongedisciplineerde lens dragers hebben bittere ervaringen op dit gebied wat heeft geleid tot prikkende en brandende sensaties. Dit probleem heeft geleid tot de vergrote populariteit van de [3]multifunctionele oplossingen.

De alles-in-een vloeistof biedt alles in een fles, terwijl de perioxide versie alleen de lenzen schoonmaakt. Als je ’s avondsje lenzen in hun houder stopt, is het dit alles-in-een product wat alle bacteriën verwijdert. Een andere stof heeft een smerende en hydraterende werking en het is gemakkelijker en comfortabeler om je zachte lenzen in te doen dankzij deze stof. Het bufferende middel zorgt er voor dat je contact lenzen overdag lekkerder zitten. De chelerende middelen zorgen er vervolgens voor dat de proteïne afzetting wordt geminimaliseerd.

2)      Allergie en het conserveermiddel

Al deze chemische middelen zullen steriel blijven voor maanden of zelfs jaren. Om deze reden gebruiken de producenten conserveermiddellen. Hiermee kun je de alles-in-een vloeistof voor een lange periode gebruiken en soms helpt het zelfs om het ontsmettingsproces effectiever te maken. Helaas zijn deze stoffen echter de oorzaak van een bepaalde allergie.

Het meest voorkomende conserveermiddelen ijn PHMB (polyhexamethylene biguanide) en Polyquad. Ze zijn beide erg effectief, maar de samenstelling is voor sommige mensen te sterk.

Het kan moeilijk zijn om een allergische reactie te herkennen tussen andere symptomen. Allergie kun verschillende vormen aannemen; oog droogheid, conjunctivitis, ontsteking, constate traan productie. Er bestaan een paar simpele aanbevelingen om de problemen te ontwijken.

 

3)      Advies om allergie te ontwijken

Om contact lens vloeistof gerelateerde allergie te ontwijken:

  • Gebruik een peroxide oplossing zoals [4]Oxysept 1 step. Dit type vloeistof bevat geen conserveermiddelen, dus zo heb je geen kans op een allergische reactie. Vergeet niet deze oplossing te neutraliseren voordat je de lens weer in je oog stopt. Peroxide is een giftig product voordat het geneutraliseerd wordt.
  • Gebruik een alles-in-een oplossing, maar wrijf elke morgen je lenzen in met een [5]zout oplossing gedurende 30 seconden om zoveel mogelijk conserveermiddel  van de lens te verwijderen.
  • Mocht je nog steeds last hebben van een allergische reactie ondanks de maatregelen hierboven, gebruik dan [6]dagelijkse contact lenzen. Alleen op deze manier heb je elke dag een nieuw en steriel paar lenzen.

Vergeet ook nog dat er een paar belangrijke regels zijn om in het algemeen contact lens allergie tegen te gaan.

  • Was je handen met zeep (bij voorkeur 15 seconden om van alle bacteriën af te komen) en droog ze met een schone handdoek. Dit is erg belangrijk voordat je met je lenzen omgaat.
  • Maak de [7]houder, die gemaakt is voor het opslaan van de lenzen, regelmatig schoon met een zout oplossing.
  • Draag afwisselend een bril om de symptomen en het discomfort van contact lenzen te verminderen. Draag je bril minstens 1 dag in de week. Je oog werkt net als elke van je andere organen, soms heeft het z’n rust nodig.