Voor een goed werkend airconditioning systeem is het niet meer nodig om ventilatoren te gebruiken. Het kan namelijk prima met natuurlijke middelen, zo stelt promovendus Benjamin Bronsema (78) in zijn proefschrift. Het is mogelijk om met behulp van de zon, de wind en vallend water een energiepositief kantoor op te zetten.

Werking Earth, Wind & Fire

Bronsema heeft zijn concept Earth, Wind & Fire genoemd. In een bouwkundige schacht wordt van bovenaf water gesproeid. De neerdalende waterdruppeltjes brengen een luchtstroom op gang. Een toren van elf meter hoog vangt de warmte van invallend zonlicht op, waarmee de ventilatielucht verwarmd kan worden. Het zogeheten Ventecdak zorgt er ten slotte voor dat middels onder- en overdruk vuile lucht wordt afgevoerd en schone lucht wordt aangevoerd.

Testen in de praktijk

Benjamin Bronsema is nu op zoek naar een bestaand kantoorgebouw waar hij zijn systeem op grote schaal kan testen. Theoretisch kan hij al onderbouwen dat het werkt, en ook proeven in een laboratorium wijzen dit uit. Nu zoekt hij dus naar een bij voorkeur vrijstaand gebouw van een aantal verdiepingen hoog. Hier hebben de zon en de wind vrij spel en dat is nodig voor het testen van zijn concept.

Bacteriën

Mechanische systemen voor luchtventilatie zorgen er voor dat bacteriën verspreid worden. De filters die gebruikt worden voor reiniging worden zelf echter heel erg vies, want voor schimmels zijn deze airconditioning filters het paradijs. Het idee van Bronsema lijkt hier een oplossing voor te bieden, daarom is het een echte aanrader om dit systeem toe te passen. De urgentie hiervan wordt nog eens onderstreept doordat alle nieuwbouw vanaf 2020 energieneutraal moet zijn. Het Earth, Wind & Fire concept lijkt hiervoor de ideale uitkomst te zijn.