Aangezien ik een van de fulltime krachten ben op onze afdeling, was ik door mijn werkgever opgegeven voor een reanimatietraining inclusief AED. Dat laatste werd er niet zo bijgezegd. Maar steeds meer worden deze apparaten toegepast bij mensen die een hartstilstand hebben. Verder zijn ze ook in steeds meer uitvoeringen verkrijgbaar. Hierdoor zijn ze makkelijker in de aanschaf. Zo heeft het bedrijf waar ik werk ook op meer plekken een AED hangen. Dit was een van de redenen dat leden van onze etage werden verzocht een training bij te wonen om de veiligheid van de werkgevers te kunnen garanderen.

Bij de training kwam onze instructrice met de AED in haar hand. Het zat verpakt in een rode koffer met de bekende groene stikker. Meteen herkende ik het logo van de apparaten in ons gebouw. Als eerste liet ze ons zien welke onderdelen erbij hoorden, waar ze voor dienden en hoe je ze vooral wel en niet moest gebruiken. Gefascineerd luisterde ik naar de instructrice en hoopte ik dat ik de informatie enigszins kon onthouden. Ze vertelde dat de AED voorzien is van een handleiding. Dit is natuurlijk handig maar in geval van nood bij een hartstilstand lijkt mij niet dat ik uitgebreid de tijd kon nemen om een gebruiksaanwijzing door te lezen.

Voornamelijk onthield ik de plekken waar de plakelektroden van de AED geplakt moesten worden op de borstkas en hoe ik vervolgens de schok moest toedienen. Dat leek mij het voornaamste wat ik moest kunnen. Gelukkig worden via de AED ook aanwijzingen gegeven welke stappen gedaan moeten worden. Soms wordt handmatige hartmassage geadviseerd en een andere keer een schok toedienen. Daarom zijn beide vaardigheden belangrijk wanneer je iemand moet redden die een harststilstand heeft. Daarnaast leerde ik ook wat ik moest doorgeven aan het alarmnummer, vooral de melding van hartstilstand is essentieel voor het type hulp wat wordt ingezet.