Kort geleden was het dan zover. Voor het eerst ging ik deelnemen aan een reanimatietraining inclusief oefenen met een AED. Spannend vond ik het wel, maar het leek me zeker wel nuttig om te doen. In eerste instantie dacht ik dat ik iemand met de hand moest leren reanimeren, maar ook oefenen met een AED hoorde hierbij.

Een beetje schrok ik hier wel van, ik had het werken met een AED niet verwacht bij een reanimatiecursus. Aan de ene kant is het natuurlijk niet vreemd. Steeds vaker zie je deze apparaten in het straatbeeld en mogelijk dat deze machines meer nut hebben in geval van een hartstilstand. Ook op het werk heb ik deze apparaten zien hangen op verschillende plekken. Daardoor herkende ik ook de AED aan het groene logo. De instructrice droeg hem in een rode koffer. Op meerdere plekken heb ik het logo van de AED zien hangen en ik zag er toch wel naar uit te leren hoe ik deze machine moest toepassen. De instructrice zag al meteen onze nieuwsgierige gezichten en ging er even goed voor zitten om ons alles uit te leggen. Wel benadrukte ze dat niet alles apparaten er het zelfde uitzien. Maar de basis is over het algemeen het zelfde. Ze zijn allemaal veilig en betrouwbaar en voldoen aan de gestelde eisen en keurmerken. Maar het gebruik kan wel verschillen en de een is iets zwaarder dan de ander.

Toch was het leren van de hartmassage en de mond-op-mondbeademing nog wel nodig, voor als je moet wachten op de aanwezigheid van een AED. Ook de hartmassage en de beademing leerde ze ons tijdens de reanimatietraining. Uiteindelijk was het een verassende training en ging ik met een goed gevoel weg. Al hoopte ik dat wat ik geleerd had niet snel hoefde toe te passen.