Steeds vaker wordt de AED gebruikt wanneer er bij iemand sprake is van een hartstilstand. Wel moet dan natuurlijk dit apparaat in de buurt zijn om dit toe te passen. Wanneer dit niet het geval is dan moet door middel van hartmassage en mond-op-mondbeademing de tijd overbrugt worden tot dat er een AED aanwezig is. Op deze manier wordt de hersenfunctie veilig gesteld en het hart voorbereidt op de stroomstoten die toegediend worden door het apparaat. Het onmiddellijk toepassen van de hartmassage kan een mensenleven al redden en daarom is een reanimatietraining een grote hulp.

Tegenwoordig krijg je bij een reanimatietraining zowel les in het reanimeren als in het werken met een AED. Tijdens een dergelijke training leer je dan ook hoe deze vaardigheden te combineren. Via het apparaat worden aanwijzingen gegeven en soms moet je een slachtoffer reanimeren terwijl de machine zich weer oplaadt voor de volgende schok. Dit is een van de redenen dat je leert hoe je een hartmassage moet doen en iemand goed met de mond moet beademen. Tijdens een training oefen je de juiste technieken hoe je de handen op de borstkas moet plaatsen en hoe je iemand goed beademt. Uiteraard leer je ook de bediening van de AED. Belangrijk is dat de plakelektroden op de juiste plekken worden geplakt. Dit is ook te zien op een afbeelding. Bij de meeste apparaten is een afbeelding te zien en ze zijn ook voorzien van een gebruiksaanwijzing. Maar het werkt natuurlijk sneller als je onmiddellijk weet hoe je de machine in geval van nood moet gebruiken.

De AED is nu meer en meer deel van het reanimeren van een slachtoffer. Ook op meer openbare plekken hangt hier en daar een AED die herkenbaar is aan het groen-witte logo. Mede daarom is een reanimatiecursus aan te raden, voor het redden van de medemens met en zonder medische apparatuur.